Nem ördögtől való dolog az orrszívás

Nem ördögtől való dolog az orrszívás

Utolsó módosítás:2024.02.29

A közösségbe járó gyerekek az őszi-téli időszakban gyakran kapnak felső légúti fertőzéseket, amelyek orrdugulással és fokozott orrváladékozással járnak. Megfázásos panaszok esetén az időben elkezdett orrtisztítás elengedhetetlen. Dr. Holpert Valéria, a Gyermekgyógyászati Központ fül-orr-gégész, foniátere szerint az orrszívás számtalan szövődménytől óvhatja meg a kisebb gyermekeket, ezért érdemes megtanulni az orrszívó eszközök helyes használatát.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Az orrszívás jelentősége

- A csecsemők obligát orrlégzők, mert az alacsony elhelyezkedő lágy szájpad és a magasan elhelyezkedő gégefedő miatt a levegő áramlása akadályozott a szájukon keresztül. Emiatt számukra még egy banális megfázás is komoly nehézséget okoz. Nyűgösebbek lesznek, nehezen alszanak, és táplálásuk is nehézséget jelenthet, hiszen nem tudják az orrukon keresztül venni a levegőt. A szűk légutak miatt ráadásul hamarabb felhalmozódik a váladék, ami elfertőzheti az arcüregüket, a középfülüket is; a garatba lecsorgva pedig köhögést okozhat, és a légcsövet, főhörgőket is felülfertőzheti. A pangó váladék eltávolítása és orrspray alkalmazása tehát elengedhetetlen a következményes betegségek megelőzése céljából! – hangsúlyozza dr. Holpert Valéria, aki hozzáteszi, hogy 1 éves kortól már érdemes orrfújásra biztatni a piciket. A szakember tapasztalatai szerint a gyerekek 2-3 éves kortól boldogulnak jobban ezzel a feladattal, és nagyjából 4-5 éves korukra tanulják meg a megfelelő intenzitású és technikájú orrfújást. Addig is azonban a szülő feladata a váladék leszívása minden olyan esetben, amikor a gyermek szörtyög, vagy láthatóan váladékozik az orra – mondja Holpert doktornő.

Milyen eszközökkel végezhető az orrszívás?

Orrszívás, ezért fontos kisgyermekeknélAz orrszívás a gyógyszertárban, illetve a gyógyászati segédeszközöket árusító üzletekben megvásárolható orrszívók segítségével végezhető el. Ezekhez speciális toldalékot lehet illeszteni, így akár újszülöttkortól is alkalmazhatjuk őket – magyarázza a doktornő. Léteznek kézi gumiballonos és elektromos orrszívók is, de ezek csak kevés vagy vizes orrváladék leszívására képesek. A legjobb hatásfoka a porszívóhoz csatlakoztatható eszköznek (orrszívó porszívónak) van, amelynek a segítségével egy erőteljes, belülről kifelé irányuló légáramlást hozunk létre az orrüregben, ami magával sodorja az orrváladékot, és egy tartályban összegyűjti azt. Ennek a módszernek az előnye, hogy a sűrűbb, beszáradt váladék is jól eltávolítható vele. Az orrszívó porszívó műanyagból és üvegből is készülhet. Ez utóbbi jobban tisztítható, viszont törékenysége miatt nagyobb óvatosságot igényel. Tudom, hogy a szülők sokszor idegenkednek ettől az eszköztől, és attól tartanak, hogy használatával kárt tesznek a gyermekben – mondja dr. Holpert Valéria, de a szívás erőssége közel sem fájdalmas, és nem tesz kárt az orrnyálkahártyában sem, ugyanakkor számtalan súlyos szövődménytől óvhatja meg a kisdedet. Ha a gyermek retteg a porszívó hangjától, akkor érdemes kipróbálni a csendesebb alternatíváit ennek az eszköznek, bár ezek sokkal kevésbé hatékonyak. A vízcsapra szerelhető orrszívó esetében a vízcsapból kifolyó víz által keltett légáramlás biztosítja a szívóerőt. Ennek némileg kényelmetlenebb a használata, hiszen a vízcsap közelségét igényli, ám talán kevéssé riasztó egy csecsemő számára. Hasonló elven működik a szájjal szívható orrszívó is, ahol a cső végét a szájába véve maga a szülő szabályozhatja a szívás erősségét. Ez a technika azonban kissé nehézkes, és a szülők egy része idegenkedik is a használatától, ráadásul a szájjal kifejtett szívóhatás közel sem olyan hatékonyságú, mint a porszívós orrszívóé.

Így használja az orrszívót

-Az orrszívást kisebb gyermekek esetében fekve, nagyobbaknál ülve végezzük, és érdemes fellazítani a váladékot sóoldat (tengervizes orrspray) alkalmazásával, vagy ha van rá lehetőség, inhalátor is használható. A sóoldat kimossa a gyulladásos váladékot, nedvesíti a nyálkahártyát, és segíti regenerálódását. Szívás közben nem kell mélyre dugni a szívó végét, és körbe-körben sem szükséges mozgatni az eszközt. Elegendő, ha a szívónyílás kissé lefelé és kifelé irányul.

- Az orrváladék eltávolítása kulcsfontosságú a szövődmények megelőzésében. Bármennyire is kellemetlen procedúrának élik meg a szülők az orrszívást, amíg a gyermek nem tanulja meg helyes technikával kifújni az orrát, addig mindenképpen szükséges elvégezni – hangsúlyozza dr. Holpert Valéria, a Fül-Orr-Gégészeti Központ orvosa.

Téma szakértője

Specialitások:
  • általános csecsemő- és gyermek fül-orr-gégészeti panaszok
  • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
  • hangképzési zavarok kezelése
  • rekedtség, hangszalag bénulás
  • gége betegségeinek kezelése
  • fülfájás, füldugulás kezelése
  • középfül specialista
  • fülzúgás

Rendelés típusa: Személyes, rendelői vizit

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16. 1.emelet 1.

Telefonszám: +3670 882 6307

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

5 csillagos vizsgálat

Holpert doktornőt csak ajánlani tudom. Nagyon kedves, barátságos és alapos, mindenről körültekintően tájékoztat. A legjobb gyermek fül-orr-gégész, akivel találkoztam.

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria
fül-orr-gégész, foniáter