Csecsemőkori középfülgyulladás, így ismerheted fel!

Csecsemőkori középfülgyulladás, így ismerheted fel!

Utolsó módosítás:2024.01.11

Ha egy csecsemő folyamatosan a füléhez kapkod, nyűgösnek tűnik és szopási sztrájkba kezd, sokszor ebben a formában adja szülei tudtára, hogy fáj a füle. A fülfájás igen gyakori betegség a gyermekek körében, ami sokszor a középfülgyulladás egyik kísérő tünete. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Gyermekgyógyászati Központ és a Fül-orr-gége Központ orvosa nem csak e betegség jellegzetes tünetekről osztja meg tapasztalatait, de egyúttal az ilyenkor szükséges teendőket is összefoglalja.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A középfül betegségei gyakoriak lehetnek csecsemőkorban

A hathónapos és két év közötti gyermekek fülfájásának hátterében többnyire légúti fertőzés kiváltotta gyulladás áll. Középfülgyulladás esetén a középfülben, illetve annak üregrendszerében alakul ki a gyulladás. Ennek az az egyik oka, hogy a kisgyermekek orrgaratának, fülkürtjének anatómia felépítése és immunológiai fejlettsége eltér a felnőttekétől, ezért esetükben a dobüreg szellőzése gátolttá válhat. Emiatt gyakrabban alakul ki náluk fülkürthurut, valamint akut savós középfülgyulladás, amelyek hajlamosító tényezői az akut gennyes középfülgyulladásnak. A középfül megbetegedéseit nagyban elősegítik a gyakori felső légúti fertőzések, továbbá az is, hogy a csecsemők állandóan háton fekszenek, és így az orrváladék könnyen becsoroghat az orrgaratba. Emellett a bukások során a fülkürtbe jutó anyatej vagy tápszer is előidézhet fertőzést – sorolja a gyakori középfülgyulladások lehetséges okait dr. Holpert Valéria. A középfülgyulladás diagnózisát azonban megnehezíti, hogy a csecsemőkori fülgyulladás gyakran társul egyéb betegségekhez (pl. a légutak, a tüdők gyulladása, gyomor-, bélrendszeri megbetegedések), ezért tisztázatlan lázas állapotokban mindig szükséges a fülvizsgálat is. 

Milyen tünetekkel jár csecsemőkorban a középfülgyulladás?

Kétévesnél fiatalabb gyermekek, csecsemők esetében nem könnyű a betegség tüneteinek beazonosítása, de az alábbiak figyelemfelhívóak lehetnek:

Fülpiszkálás

Kisebb csecsemők néha a fülükhöz kapkodnak, arcukat dörgölik, vagy a párnába fúrják fejüket, így jelezvén a fájdalmat.

Nyugtalanság, sírás

A gyermek a szokásosnál többet sírhat, ingerlékenyebb, nyugtalanabb lehet, és éjszaka gyakrabban ébredhet meg.

Alvási vagy fektetési nehézségek

Mivel fekvő helyzetben megnőhet az esetlegesen felgyűlt váladék nyomása, erősödhet a lüktető fájdalom, ez megnehezíti a pihenést és alvást.

Hasmenés, hányás, csökkent étvágy

A fülfertőzést okozó vírus a gyomor-bél traktusra is hatással van, a babánál hasmenés, hányás jelentkezhet, vagy étvágya csökken. Mivel a szopás és a nyelés fájdalmas nyomásváltozásokat okozhat a középfülben, ezért a csecsemő szopási sztrájkja vagy a cumisüveg elutasítása is jelezheti a betegséget.

Láz

A láz feltűnő jele annak, hogy a gyermek szervezete küzd a fertőzés ellen.

Hallási nehézség

Középfülgyulladásnál a fülfájás mellett halláscsökkenés is kialakulhat, ilyenkor a csecsemő nem reagál a hangokra. Ez akkor fordul elő, ha a dobhártya mögötti gyulladásos izzadmány blokkolja a hangátvitelt. 

Mi a teendő?

  • A legfontosabb feladat, hogy a baba fájdalmát illetve, ha szükséges, a lázát csillapítsuk az életkorának megfelelő láz-és fájdalomcsillapító készítménnyel (paracetamol, illetve ibuprofen tartalmú fájdalomcsillapító szirup, valamint láz-és fájdalomcsillapító kúp). A készítményeket a betegtájékoztatóban leírt rendszerességgel adagolhatjuk a nap folyamán.
  • Amennyiben náthás betegség áll fenn, gondoskodni kell az orrjáratok tisztántartásáról is: ehhez a gyermek orrának rendszeres szívása, a váladék fellazítására szolgáló tengervizes orrspray és nyálkahártya-lohasztó orrcsepp használata javasolt.
  • Gondoskodjunk a gyermek bőséges folyadékpótlásáról is! Amennyiben a csecsemő anyatejet kap, tegyük gyakrabban mellre!
  • Enyhén emeljük meg az ágy fejvégi részét, ezzel is mérsékelhetjük a fülfájást.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A középfülgyulladás jóindulatú, spontán gyógyuló betegség is lehet, ami otthoni ápolás mellett gyakran 2-3 napon belül magától is elmúlik. Ha a csecsemő nem aluszékony, nincs rossz általános állapotban, nem kell ügyeletre sietni vele, elegendő a fájdalomcsillapító. Amennyiben azonban magas láz, etetési nehézség, hányás vagy gennyes fülfolyás jelentkezik, és a gyermek fájdalma gyógyszerrel sem csillapítható, haladéktalanul forduljunk orvoshoz vele! – tanácsolja dr. Holpert Valéria, fül-orr-gégész, foniáter.

Téma szakértője

Specialitások:
  • általános csecsemő- és gyermek fül-orr-gégészeti panaszok
  • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
  • hangképzési zavarok kezelése
  • rekedtség, hangszalag bénulás
  • gége betegségeinek kezelése
  • fülfájás, füldugulás kezelése
  • középfül specialista
  • fülzúgás

Rendelés típusa: Személyes, rendelői vizit

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16. 1.emelet 1.

Telefonszám: +3670 882 6307

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Figyelmesség

Fül-orr-gégészetre vittem kislányomat fülgyulladás miatt, Holpert doktornőhöz. Nála kedvesebb, figyelmesebb orvost nem kivánhattam volna.

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria
fül-orr-gégész, foniáter