A krupp

A krupp

Utolsó módosítás:2023.04.09

A krupp tünetei

Mikor forduljunk orvoshoz

A krupp okai

Kockázati tényezők krupp esetén

Komplikációk krupp esetén

A krupp megelőzése, prevenciója

A krupp diagnózisa

A krupp terápiája, kezelése

Házi gyógymódok, mit tehet a szülő krupp esetén

 

A Gyermekgyógyászati Központ szolgáltatásai a krupp kezelésére:

 

 

A krupp, azaz laryngotracheobronchitis acuta, a felső légutak vírusos fertőzése, aminek következtében a légutak beszűkülnek, a légzés pedig nehezítetté válik. A krupp olyan köhögést okoz, ami leginkább kutyaugatáshoz hasonlít.

A kruppal együtt járó jellegzetes köhögés mellett egyéb jelei és tünetei is vannak ennek a fertőzésnek. Ilyen például a hangképző szerv, a gége (larynx), a légcső (trachea), és a hörgők (bronchusok) körüli duzzanat, ami további tüneteket okoz.

Amikor a köhögés miatt levegő kényszerül át a légút szűk járatain, a megduzzadt hangszalagok kutya- vagy fókaugatáshoz hasonló zajt keltenek. Emellett a levegővétel gyakran magas hangú, sípoló hang, amit stridornak neveznek.

A krupp leggyakrabban fiatal gyermekek esetében jelentkezik. Általában nem súlyos, a legtöbb gyermek számára elegendő a krupp otthoni kezelése, de ennek ellenére a kruppos köhögés nagyon ijesztő lehet a szülő számára.

 

A krupp tünetei

A krupp gyakran közönséges megfázásként kezdődik. Azonban, ha elegendő duzzanat, irritáció és köhögés van, a gyermekben kialakulhat:

 

 • Hangos, ugató köhögés, amelyet súlyosbít a sírás és a további köhögés, szorongás, ami a súlyosbodó tünetek ördögi körét idézi elő.
 • Láz
 • Rekedtes hang
 • Hangos, stridoros, nehézkes légzés
 • Kapkodó légzés
 • Száraz belégzési hang
 • Sípolás, ami azt mutatja, hogy a légutak beszűlültek
 • Öklendezés, hányás a folyamatos köhögés miatt

 

A krupp tünetei gyakran éjjel rosszabbodnak, és általában 3-5 napig tartanak.

A kruppos roham viszont egy életveszélyes állapot, melynek következménye lehet oxigénhiány, a szervezet kimerülése, és a légutak akár teljes elzáródása.

Mikor forduljunk orvoshoz

Fel kell keresni a gyermekorvost, ha a tünetek súlyosak, súlyosbodnak, 3-5 napnál tovább állnak fenn, vagy nem javulnak az otthoni kezelésre.

Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha a gyermek:

 

 • Hangos, magas légzési hangokat ad ki, mind be-és kilégzéskor egyaránt
 • Magas légzési hangot hallat olyankor, amikor nem sír
 • Nyálfolyás jelentkezik, vagy nyelési nehézségei adódnak
 • Nyugtalannak, idegesnek tűnik, vagy épp ellenkezőleg, nagyon gyengének és kimerültnek látszik
 • A szokásosnál gyorsabban veszi a levegőt
 • Küzd a légvételért
 • Kékes, szürkés árnyalatú az orr körül, a száj nyálkahártyája, ajkak, illetve a körmökön

 

A krupp okai

A kruppot általában vírusfertőzés okozza, leggyakrabban a parainfluenza vírus. Azonban emellett más vírus is okozhat kruppot, például kanyaró, adenovírus, légúti syncytiális vírus (RSV)

A gyermekek megfertőződhetnek úgy is, ha belélegzik a levegőben található vírussal fertőzött cseppeket, amelyek a fertőzöttek tüsszentésével vagy köhögésével kerültek a levegőbe, ahonnan azok belélegzésre alkalmasak. A fertőzöttek felső légutaiból kitüsszögött és köhögött vírusrészecskék a játékokon és más felületen is megtapadnak és túlélhetnek. Ha a gyermekek megérintik a vírusos felületeket, majd a szemüket, orrukat vagy szájukat, a fertőzés bekövetkezhet. Összességében elmondható tehát, hogy a krupp nem csupán direkt cseppfertőzés, felsőlégúti aeroszol formájában terjed, hanem kontaminált, fertőzött felülettel egyaránt.

Gyakrabban fordul elő a hűvösebb, őszi – téli időszakban.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Kockázati tényezők krupp esetén

A 6 hónapos és 3 éves kor közötti gyermekeknél a legnagyobb a krupp kialakulásának kockázata. Feltehetőleg, mivel a gyermekek légutai kicsik, valószínűleg több tünetük lesz krupp esetén. A krupp ritkán fordul elő 6 évesnél idősebb gyermekeknél, tzenéveseknél és felnőtteknél, ugyanis ezután a légutak kellő átmérővel rendelkeznek ahhoz, hogy egy esetleges nyálkahártya-duzzanat mellett is biztosított legyen a levegő áramlása a légutakban, illetve ekkor már az immunrendszer is megfelelően tud védekezni a fertőzést okozó vírusok ellen.

 

Komplikációk krupp esetén

A legtöbb kruppos fertőzés enyhe kimenetelű, azonban kis számú gyermeknél előfordulhat, hogy a légutak eléggé megduzzadnak ahhoz, hogy légzési problémákat okozzanak. Ritkán a légcső bakteriális fertőzése is előfordulhat a vírusfertőzés mellett, tehát felülfertőződés következik be. Ez légzési nehézségeket okozhat, és azonnali orvosi ellátást igényel.

A krupp megelőzése, prevenciója

A krupp megelőzése érdekében ugyanazokat a lépéseket lehet megtenni, amit megfázás megelőzésére, vagy influnza járvány idején a fertőzés elkerülése érdekében.

 • A legfontosabb lépés a gyakori kézmosás szappannal és langyos vízzel legalább fél percig
 • A gyermekek betegektől való távol tartása
 • A közösségbe járó gyermekek ösztönzése arra, hogy ne a tenyerükbe köhögjenek vagy tüsszentsenek, hanem a könyökhajlatukba, ezzel elkerülve azt, hogy vírusrészecskék kerüljenek a játékokra, kilincsre stb.
 • A gyakran megérintett felületek tisztítása

A súlyosabb fertőzések elkerülése érdekében, amelyek kruppot okozhatnak, fontos a gyermekek oltását naprakészen tartani. A diftéria és a Haemophilus influenzae b típusú (Hib) vakcina védelmet nyújt a legritkább, de legveszélyesebb felső légúti fertőzések ellen. Hazánkban mindkettő védőoltás (Hib, Diphteria) kötelező a gyermekek számára.

A parainfluenza vírusok ellen egyelőre nincs védőoltás, többek között ezért is kiemelkedően fontos a prevenció más módja.

A krupp diagnózisa

A kruppot általában a gyermekorvos a tünetek alapján diagnosztizálja. Először is fontos kizárni más egyéb olyan tényezőt vagy állapotot, ami szintén a légutak szűkítését, elzáródását okozhatja, tehát differenciál diagnosztizálni kell többek között az epiglottitistől, gégeödémától, asztmától, bakteriális légcsőgyulladástól.

A gyermekorvos:

 • Figyeli a gyermek légzését
 • Fonendoszkóppal meghallgatja a gyermek mellkasát
 • Megvizsgálja a gyermek torkát

Néha röntgenfelvételre vagy egyéb más vizsgálatokra is szükség lehet más betegégek kizárására vagy az adott betegség megerősítésére. A nyaki röntgenfelvétel mutathatja a légcső szűkületét, ami toronyra emlékeztető rajzolatot mutat.

A krupp terápiája, kezelése

A kruppos gyermekek többsége otthon is kezelhető. Ennek ellenére a krupp lehet veszélyes, olyannyira, hogy a gyermekkel orvoshoz kell fordulni, vagy a sürgősségi osztályra vinni, esetleg hosszabb kórházi ellátást is igényelhet a helyzet. A kezelés általában a tünetek súlyosságán alapul.

Azonban fontos kiemelni, hogy a tünetek észlelése esetén, a gyermekorvost javasolt már a legelején felkeresni!

Fontos, hogy a gyermeket megvigasztalja és megnyugtassa a szülő, mert a sírás és szorongás tovább ronthatja a légutak duzzadását, és mégjobban megnehezítheti a légzést.

Ezenkívül elengedhetetlen a folyadékpótlás. Biztosítani kell, hogy a gyermek sok folyadékot igyon, elkerülve a kiszáradást.

Gyógyszerek:

A leggyakrabban alkalmazott gyógyszerek a következők:

 • Kortikoszteroid: kortikoszteroid - mint például a dexametazon – adható a légúti duzzanat csökkentésére. A tünetek általában néhány órán belül javulni kezdenek. Az adagolás történhet tabletta formájában több napig, vagy egyetled adag dexametazon injekció formájában a hosszan tartó hatásai miatt.Emellett, kortikoszteroidot lehet alkalmazni kúp formájában is, hazánkban ez a legelterjedtebb.
 • Epinefrin: az epinefrin (vagy adrenalin) hatékonyan képes csökkenteni a légúti duzzanatot, ha súlyosabb tünetek is kapcsolódnak hozzá. A gyógyszer bevehető inhalációs formában is, porlasztó segítségével. Gyorsan ható készítmény, de hatástartama rövid.

Kórházi ellátás:

Súlyos krupp esetén előfordulhat, hogy kórházi ellátásra van szükség. Ebben az esetben a gyermeknek megfigyelésre és több kezelésre van szüksége.

Abban az esetben, ha az oxigénszaturáció ( a vér oxigéntartalma) 92% alatt van, a betegeknek oxigént kell kapniuk. Az oxigénterápia úgynevezett „ráfújásos” módszerrel történik. Ez azt jelenti, hogy az oxigénforrást a gyermek arca elé helyezik. Ez azért előnyösebb, mint az oxigénmaszk használata, mert kevésbé zaklatja fel őket.

Kapcsolódó cikkünk

Mikortól kaphatnak hurutoldót a gyerekek?

Mikortól kaphatnak hurutoldót a gyerekek?

Ősszel újra beköszönt a felső légúti vírusok ideje, ami a csecsemők és kisgyermekek tömeges megbetegedésével, a szülőknek pedig újabb kényszerű otthonléttel jár. A köhögő, náthás, lázas gyerekek otthoni ápolásakor gyakran felmerülő kérdés, hogy mivel segíthetjük elő a gyorsabb gyógyulást. A vény ...

 

Házi gyógymódok, mit tehet a szülő krupp esetén

 

 • A krupp az esetek nagy részében 3-5 napon belül elmúlik, a tünetek 48 óra elteltével enyhülést mutatnak.  Addig is, fontos a nyugalom megőrzése, a kisgyermek vígasztalása, nyugodt, békés környezet megtremtése, és a sírás kerülése, ugyanis az a légzést nehezíti.
 • Javasolt a gyermekorvos felkeresése, hogy a szülő tájékozódjon, illetve fel tudjon készülni az esetlegesen kialakuló kruppos roham felismerésére és kezelésére
 • Párás, hűvös levegő biztosítása. A levegő nedvesítéséhez párásító használata javasolt
 • Fontos kiemelni, hogy a meleg gőz alkalmazása nem javasolt
 • Segítheti a tünetek csillapítását a hideg levegő, ilyenkor praktikaként vetheti be a szülő, hogy a szoba ablakát kinyitja, ügyelve arra, hogy a gyermek ne fázzon meg
 • Gyermeket felöltöztetve ki kell vinni a hideg levegőre, és ha a köhögés nem csillapodik, a gyermek légzése nem könnyül, orvoshoz kell fordulni, súlyosabb tünetek észlelése esetén, ha a köhögés nem múlik, a gyermek kékül, sípoló légzést hallat, illetve a mellkas behúzódik, azonnal mentőt kell hívni
 • Kényelmes ülőhelyzet biztosítása a kisgyermek számára, akár ölben, akár babaülésben.
 • Az egyenes ülés könnyíti a légzést
 • Folyadékpótlás! – csecsemőknek megfelelő az anyatej vagy a tápszer, az idősebb gyermekek számára a leves, fagyasztott gyümölcsből készült nyalóka, hideg ital fogyasztása. A meleg ront a kialakult helyzten
 • Pihenés, alvás. Ez segíthet a kisgyermekeknek a vírus elleni küzdelemben.
 • Láz- és fájdalomcsillapítás

 

A köhögés napközben enyhülhet, azonban éjszaka visszatérhet, és a tünetek hajnalban vagy az éjszaka folyamán súlyosbodhatnak is.

Érdemes lehet ilyenkor a kisgyermek közelében maradni, vagy akár ugyanabban a szobában aludni, hogy gyorsan lehessen intézkedni, ha a tünetek esetleg súlyosbodnának.

 

Összegzésképpen fontos megemlíteni ismét, hogy a kruppos megbetegedésért nagy százalékban vírusok felelnek. Ha komplikációmentes a betegség, 3-5 napon belül, otthoni körülmények között is gyógyul, azonban az egyike azoknak a betegségeknek, amelyek a tünetek kisfokú súlyosbodása esetén is azonnali orvosi ellátást igényelnek. Akinél már korábban előfordult kruppos roham, célszerű otthon szteroidos kúpot tartani és hideg párásító eszközt beszerezni.

Téma szakértői